Help
A participatory process is a sequence of participatory activities (e.g. first filling out a survey, then making proposals, discussing them in face-to-face or virtual meetings, and finally prioritizing them) with the aim of defining and making a decision on a specific topic.
Examples of participatory processes are: a process of electing committee members (where candidatures are first presented, then debated and finally a candidacy is chosen), participatory budgets (where proposals are made, valued economically and voted on with the money available), a strategic planning process, the collaborative drafting of a regulation or norm, the design of an urban space or the production of a public policy plan.
Process phases
Diagnosi municipal
L’equip redactor realitza una caracterització dels principals aspectes socioeconòmics de Sant Vicenç dels Horts, fent especial esment a aquells aspectes que o bé poden tenir incidència sobre els efectes del canvi climàtic o bé, poden veure’s afectats per la incidència del canvi climàtic (estructura demogràfica, usos del sòl, habitatges, etc.). Així mateix, s’efectua l’anàlisi del serveis de salut, emergència i protecció civil per avaluar la resiliència i capacitat de resposta que pot tenir, cadascun dels municipis, davant fenòmens extrems (incendis, inundacions, nevades, etc.).
Projeccions climàtiques
En base als diferents escenaris climàtics existents a escala mundial definits pel Programa Mundial de Recerca en Clima (WRCP), l’Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona Regional (projecte ESAMB), ha desenvolupat el Visor d’Escenaris Climàtics Futurs on s’estimen les projeccions climàtiques a escala municipal. En aquest sentit, l’equip tècnic redactor analitza de forma de detallada les alteracions per a les diferents variables climàtiques (temperatura, precipitació i índexs climàtics de temperatura i precipitació extrema, entre d’altres), a partir dels quals es podrà definir en fases posteriors la jerarquia d’actuació del municipi vers els efectes del canvi climàtic.
En aquesta fase les persones participants poden fer les aportacions que considerin als treballs de diagnosi prèviament realitzats com a les actuacions que l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts hauria de desenvolupar durant els propers vuit anys de vigència del Pla.
En aquest sentit, i atenent a la complexitat tècnica que implica l’elaboració del PLACC, així com aspectes econòmics inclús jurídics, el procés participatiu serà consultiu, de manera que les aportacions que es recullin durant tota la fase d’obertura es valoraran de forma conjunta amb l’equip tècnic municipal, l’equip tècnic de l’AMB i l’equip redactor.
La participació en aquesta fase es dividirà en dos moments:
1. Aportacions a la caracterització i jerarquització dels riscos i proposta de principals línies estratègiques d’actuació (26/10/2022 – 14/11/2022)
Sessió dinàmica amb la ciutadania i grups socials (setembre 2022, Parc del Pi Gros)
Durant aquesta sessió de treball s’exposaran els aspectes principals extrets de la diagnosi municipal, així com de l’anàlisi de les projeccions climàtiques del municipi, destacant-se com es preveu que evolucionin els principals índexs climàtics fins a finals de segle.
Seguidament, es presentarà de forma breu els treballs realitzats vers la identificació i caracterització dels riscos específics que afecten a Sant Vicenç dels Horts. Així mateix, es presentarà una primera proposta de la matriu de jerarquització dels riscos en la que s’inclourà aquells riscos que requeriran d’una actuació prioritària, presentant una primera proposta de les principals línies estratègiques d’actuació previstes. En aquest sentit, l’objectiu de la sessió és treballar la matriu de jerarquització així com la proposta de línies d’actuació per recollir aportacions in situ. A més, s’habilitarà la plataforma online de participació per tal que es puguin fer aportacions en aquest àmbit.
2. Aportacions a la definició i priorització de les actuacions (26/10/2022 – 14/11/2022)
L’equip redactor prepararà un document de síntesi on s’inclogui el programa d’actuacions treballat, especificant les principals característiques (risc que es redueix, cost estimat, cost de no actuació, abast temporal, etc.) en format fitxa de cadascuna d’elles. En aquest context, es recolliran aportacions de forma exclusiva a través de la plataforma online de participació.
Un cop analitzades les aportacions rebudes durant la fase d’obertura, l’equip redactor prepararà un informe amb la síntesi del Procés Participatiu del PLACC i una exposició de les aportacions i propostes presentades.
Així mateix, una vegada es validi la totalitat del contingut del PLACC, i de forma prèvia a la seva aprovació per part del ple de l’Ajuntament, es posarà a disposició de la ciutadania de Sant Vicenç dels Horts per tal que es pugui consultar el seu contingut de forma detallada.
Aquest retorn s’efectuarà de forma particular a través de correu electrònic a tots els actors que hagin participat en la sessió dinàmica i en el procés d’aportacions a través de la plataforma. Addicionalment, la documentació elaborada es posarà a disposició de tota la ciutadania en general a través de la plataforma de participació.
Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC)
Procés participatiu per a l’elaboració del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic de Sant Vicenç dels Horts.
About this process
L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts posa en marxa un procés participatiu per a l’elaboració del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC).
Antecedents
El canvi climàtic és un dels majors desafiaments de la nostra era i requereix d’una actuació conjunta I coordinada de la nostra societat i de les administracions públiques.
Al desembre de 2019 l’Ajuntament va aprovar la declaració d’emergència climàtica del municipi que defineix el full de ruta a seguir per fer front a la mitigació i a l'adaptació al canvi climàtic.
Al febrer de 2020, l’Ajuntament es va adherir als compromisos del nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per a l’Energia i el Clima.
El full de ruta inclou el desenvolupament participatiu del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC).
El procés d’elaboració del PAESC s’ha dividit en dos blocs:
MITIGACIÓ, es va realitzar al llarg del 2021.
ADAPTACIÓ CLIMÀTICA, s’inicia ara com a Pla local d’adaptació al Canvi Climàtic (PLACC), que el realitza l’Àrea Metropolitana de Barcelona per encàrrec de l’Ajuntament.
L’elaboració del present PLACC s’emmarca en dos plans d’acció aprovats pel Consell Metropolità de l’AMB i en la Declaració pel Clima de l’AMB, aprovada també per acord de Consell Metropolità:
El Pla de Sostenibilitat de l’AMB (PSAMB) aprovat en data 28 de gener de 2014.
La Declaració pel Clima de l’AMB, aprovada en data 24 de novembre de 2015.
El Pla Clima i Energia 2030 de l’AMB (que incorpora el Pla d’adaptació al canvi climàtic de l’AMB), aprovat al Consell Metropolità del 25 de setembre de 2018.
A més, l’AMB col·labora amb la Diputació de Barcelona i l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, per impulsar les estratègies i actuacions relacionades amb l’adaptació al canvi climàtic, en el cas metropolità, les centrades en aquest territori.
Així mateix, l’AMB s’ha adherit al nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, iniciativa europea que integra la vessant de la mitigació i l’adaptació, i per tant, els objectius climàtics i energètics. L’AMB és coordinador territorial del Pacte, i algunes de les seves funcions com a coordinador són el foment de les polítiques de reducció d’emissions, de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables i la realització de plans locals d’adaptació al canvi climàtic en els municipis metropolitans.
Objectius
Augmentar la capacitat adaptativa dels diferents sectors o sistemes del municipi mitjançant el recull i proposta de mesures que augmentin la resiliència, disminueixin l’exposició als sistemes infrastructures i dels sectors sota premisses de sostenibilitat social, ambiental i econòmica.
Articular-se com a eina que permeti integrar i coordinar les polítiques i plans sectorials per fer front als riscos específics identificats en el procés de diagnosi, de manera específica per al municipi.
Divulgar i fer difusió sobre els efectes del canvi climàtic a Sant Vicenç dels Horts, tant a la ciutadania en general com al personal pertanyent a les diferents àrees de l’Ajuntament.
El procés de participació constarà de dues parts diferenciades:
Una sessió dinàmica presencial que és dura a terme el dia 26 d'octubre al Parc del Pi Gros dirigida a tota la ciutadania que vulgui fer aportacions sobre els riscs identificats i les actuacions que preveurà el PLACC i una segona part.
Una enquesta online oberta a tota la ciutadania per continuar fent aportacions sobre les mateixes temàtiques tractades a la sessió dinàmica, així com qualsevol altra contribució en matèria d’adaptació al canvi climàtic.
Share